Deschide meniul principal

Neciclopedie β

Coplată

Coplata.jpg
Pacient înlănţuit de pat spre a nu fugi de plata coplăţii

Coplata la externarea din spital a intrat în vigoare din data de 1 aprilie 2013. Ea reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.

Cu această ocazie s-a pus problema: ce se va face cu cei care nu vor, sau nu au bani, să plătească coplata?

Se pare că spitalele au contactat avocați reputați care să ajute pacienții neajutorați să-și ipotecheze casa la externare, pentru plata coplății. Această măsură ar veni în sprijinul populației nevoiașe, care altfel ar deveni o pradă sigură pentru cămătarii care se vor prezenta dezinvolt la ghișeul de externări, oferindu-se să plătească ei suma în schimbul unei procuri generale irevocabile, prin care aceștia să beneficieze de patrimoniul actual și viitor al externaților.

Ambulanţă modificată pentru coplată

Se spune, de asemenea, că un grup de parlamentari umanitari au întocmit un proiect de lege prin care să se asimileze fuga din spital înainte de a achita coplata, cu fuga din restaurant, fără achitarea notei pentru ce s-a consumat, în contextul hrănirii pacienților pe timpul internării. Tot acest grup de parlamentari ar fi propus și instalarea de zăbrele la geamurile ambulanțelor, spre a preveni evadarea pacienților, fără să plătească, în timpul transportului lor la un alt spital.

De asemenea, persoanele internate vor fi legate cu lanțuri de pat, cheia de la lacăt putând fi scoasă din seif numai pe baza chitanței de achitarea a coplății, însoțită de o declarație notarială pe proprie răspundere a casierului, că banii au fost virați în contul Ministerului Sănătății. Specialiști în drept penal au propus și extinderea eliberării pe cauțiune la speța externării din instituțiile spitalicești, care vor avea de acum înainte regim de maximă siguranță.

Instituțiile publice vor primi și plăti Certificatele de concediu medical după externare numai dacă sunt însoțite de o copie legalizată și apostilată a chitanței de achitare a coplății.